Prihlásenie

Kapustníky

Pomer surovín pre 10 osôb:500g múky polohrubej výberovej, 350 ml mlieka, 1 vajce, 30g čerstvého droždia, soľ, 70g kryštálového cukru, 50 ml oleja, múka na posypanie dosky, olej na pomastenie a na plech
Plnka: 600g hlávkovej kapusty, 40 ml oleja, 30g cibule, 40g kryštálového cukru, 20g masla
POSTUP: Z časti vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Necháme vykysnúť. Múku preosejeme, pridáme soľ, cukor, kvások, vajce, olej a vlažné mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme, naplníme kapustovou plnkou, zabalíme, sformujeme na okrúhle koláče, popicháme vidličkou, poukladáme na plech, pomastíme a necháme znova kysnúť. Upečieme.
Kapustová plnka: z oleja a kryštálového cukru si pripravíme karamel, pridáme očistenú, jemne postrúhanú kapustu, cibuľu, soľ a udusíme vo vlastnej šťave. Necháme vychladnúť. Na zjemnenie pridáme do hotovej kapusty maslo.