Výborné medovníčky

medovníčky

VÝBORNÉ MEDOVNÍČKY  (dávka je asi na 100 menších kúskov)

CESTO: 1050 g hladkej múky T 650, 450 g práškového cukru, 360 g medu, 6 celých stredne veľkých vajec, 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny, 4 polievkové lyžice medovníkových korenín (škorica,aníz,fenikel,klinčeky,badián), nastrúhaná citrónová kôra

MEDOVNÍKOVÉ KORENINY: Škorica, klinčeky, aníz sú základné koreniny, ktoré sa pridávajú v pomere 4:2:1. V malých množstvách pridáme badián, fenikel, môžeme muškátový orech, vanilkový cukor. Koreniny dôkladne pomelieme a preosejeme.

Môžeme použiť už pripravené balenie medovníkového korenia.

SPRACOVANIE CESTA: Múku zmiešame s preosiatym práškovým cukrom, sódou, bikarbónou a preosiatym korením. Všetko spolu preosejeme, pridáme citrónovú kôru. V strede zmesi urobíme jamku, nalejeme tekutý med a rozšľahané vajcia. Cesto dobre vypracujeme a vložíme do pomúčenej nádoby, prikryjeme a na chladnom mieste necháme zrieť najmenej 4 dni, no môže to byť aj niekoľko mesiacov. Vyzreté cesto znovu premiesime a po častiach rozvaľkáme na hrúbku 2-3 mm., na väčšie kúsky do hrúbky 3-5 mm.. Vykrojené medovníčky kladieme na vymastený plech. Ak chceme mať tmavšie medovníčky, tak ich rozšľahaným vajíčkom natierame pred pečením, ak svetlejšie, natierame ich hneď po vybratí z rúry priamo na plechu. Medovníčky, ktoré budeme zdobiť bielkovou polevou vajíčkom nepotierame, poleva by nepriľnula.

Medovníčky pečieme asi 5 minút pri teplote 200oC. Po upečení, ešte horúce, ich lopatkou vyberieme (inak sa prilepia na plech), ukladáme na rovnú plochu a necháme vychladnúť.

DOBRÉ RADY:

  1. MED pridáme tekutý skryštalizovaný treba rozpustiť. Tmavé medy sú aromatickejšie.
  2. MÚKA – používame T-650, pred použitím ju dvakrát preosejeme a tým prevzdušníme.

 Podľa možností používame staršiu múku, ktorá má menej vlhkosti než čerstvá.

  1. CUKOR – jemný, preosiaty aj 2x
  2. Hustotu cesta upravujeme múkou. Nesmie sa lepiť na ruky, dosku, valček.. Z riedkeho cesta sa medovníčky rozlievajú, z tvrdého sú nízke málo pórovité. Pri vaľkaní cesto neprevracáme, povrch má ostať bez múky.

ZDOBENIE: čokoládová poleva, bielkova poleva, alebo pred pečením potrieť vajíčkom a zdobiť semenami slnečnice, maku, tekvicou, orechy, oriešky, hrozienka, kokos, kandizované ovocie a pod.

USKLADNENIE MEDOVNÍČKOV: Krabicu vyložíme mikroténom, poukladáme naň medovníčky, prikryjeme mikroténom a vrchnákom. Takto uložené budú mäkké a voňavé. Ak by predsa stvrdli, priložíme k nim krajce mäkkého chleba a v priebehu jedného dňa určite zmäknú.