Prihlásenie

Zemiakové šúľance

zemiakove sulance
Pomer surovín pre 10 osôb:1,1 kg zemiakov, 650 g hladkej múky, 30 g krupice, 1 vajce, 10 g soli, 20 ml oleja
Postup: Umyté zemiaky uvaríme v šupke, očistíme, zomelieme a zmiešame s múkou, krupicou a vajcom. Vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme nahrubo (1cm), krájame a formujeme šúľance. Uvaríme v slanej vode, pomastíme olejom. Pred podávaním posypeme posýpkou (makovou, strúhankovou, tvarohovou). Polejem rozpusteným maslom.
Maková posýpka: 130 g maku, 130 g práškového cukru – mak zomelieme a spojíme s práškovým cukrom.
Strúhanková posýpka: 130 g strúhanky, 130 g práškového cukru, maslo – strúhanku opražíme na masle do zlatista a spojíme s práškovým cukrom.
Tvarohová posýpka: 130 g tvarohu, 130 g práškového cukru – tvaroh rozmrvíme a spojíme s práškovým cukrom.